Türkiye'de Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı
Şüküfe Nihal Başar (1896-1973)
İstanbul Darülfünun'u Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden mezun oldu. Uzun süre İstanbul Kız Lisesi'nde coğrafya ve edebiyat öğretmenliği yaptı. Birçok kadın derneğinde aktif görev almış, gazete ve dergilerde kadın haklarıyla ilgili yazılar yazmış, hikaye ve romanlarında kadın kahramanları öne çıkarmış, şiirlerinde kadın sesini duyurmaya çalışmıştır.
Selma Rıza Feraceli (1872-1931)
Selma Rıza Feraceli ilk Türk kadın gazeteci, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin tek kadın üyesi ve Kızılay’ın kurucularındandır. Ayrıca Tanzimat Dönemi’nin ilk Türk kadın gazeteci ve romancılarından olan Selma Rıza; Paris’teki Jön Türkler’in liderliğini yapmış Ahmet Rıza Bey’in kız kardeşidir. 19.yy sonlarına doğru İstanbul´dan kaçtı ve Paris´te bulunan Jöntürk liderlerinden ağabeyi Ahmet Rıza´nın yanına gitti. Bu sırada eğitimini Sorbonne Üniversites'nde yaptı. 1897'de kaleme aldığı Uhuvve adlı roman kadın hakları konusunda önemli bir mihenk taşıdır.
Halide Edip Adıvar (1884-1964)
1901'de Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nde mezun oldu. 1909'dan sonra öğretmenlik, müfettişlik yaptı. Kadınların toplumsal yaşama katılması ve eğitilmesi için çalışan Teâli-i Nisvan Cemiyeti'ni kurdu. 1912'de kurulan Türk Ocağı'na katıldı. 1919'da Wilson Prensipleri Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer aldı. Önce Ayasofya mitingine daha sonra Anadolu’daki Kurtuluş Savaşına katıldı. Amerika'da Columbia Üniversitesi, Hindistan'da Delhi İslam Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak dersler verdi. 1939'da Türkiye'ye döndü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Kürsüsü Başkanı oldu. 1950'de milletvekili seçildi.
Elbis Gesaratsyan (1830-1911)
Maalesef hayatına dair bilgilerimiz sınırlıdır. 1862-1863 arasında sadece yedi sayısı çıkabilen ilk Ermenice kadın dergisi Gitar’ı yayınladı. 1879’da Eğitimsever Ermeni Kadına Mektuplar adlı bir roman da yayınladı. Osmanlı İmparatorluğunda 19.yy’nin erken dönemlerinde kadın hakları savunucusu olması bakımından son derece önemlidir.
Emine Semiye (1864-1944)
Emine Semiye Hanım, Tanzimat’ın önde gelen devlet adamlarından Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı ve Fatma Aliye Hanım’ın kız kardeşidir. Fransa’da İsviçre’de psikoloji ve sosyoloji eğitimi gördü. Emine Semiye, Osmanlı kadın hareketinin öncülerindendi, yazar, siyasetçi ve Hanımlara Mahsus gazetede yazarlık yapmıştır. 1892 itibaren Anadolu’da öğretmenlik ve Şili Etfal Hastahanesinde hemşire olarak da çalışmıştır.
Nezihe Muhiddin (1889-1958)
Nezihe Muhiddin Tepedelengil kadın hakları savunucusu ve Kadınlar Halk fırkasının (1923-1924) kurucularındandır. Aynı zamanda gazeteci ve yazar olan Nezihe Muhiddin, Türk kadınına seçme seçilme hakkının ateşli bir savunucusudur. Osmanlı-Türk Hanımları Esirgeme Derneği'nin ve Donanma Cemiyeti'nin kurucusudur; Müdafaa-i Milliye Osmanlı Hanımlar Heyeti'nde etkin olarak çalışmıştır.
Su'ad Derviş (1905-1972)
Kadıköy Numune Rüştiyesine gider. Savaş zamanı eğitimini Bilgi Yurdu’nda devam ettirir. Konservatuar eğitimi için ablasıyla birlikte Almanya’ya gider ve piyano dersleri almaya başlar. Ancak daha sonra Edebiyat Fakültesi’ne yazılır, felsefe derslerine yönelir. Ilk gazetecilik deneyimini burada yaşar. Uhistein gazetesinde Suzet Doli imzasıyla yazar. Babasının ölümü üzerine fakülteden mezun olmadan ayrılır ve İstanbul’a döner. Latin alfabesi ile yazdığı ilk eser Emine (1931), en bilinen eseri ise Fosforlu Cevriye’dir (1944-45 yıllarında tefrika halinde yayınlanır)
Fatma Aliye Topuz (1862 - 1936)
9 Ekim 1862'de İstanbul'da doğdu. Tarihçi Ahmed Cevdet Paşa kızıdır. Fatma Aliye Hanım, 17 yaşında iken 1877-78 Osmanlı Rus harbindeki Plevne Savunması ile ünlü Gazi Osman Paşa'nın yeğeni Kolağası Faik Bey ile evlendi. Edebi yaşantısı 1889 yılında Georges Ohnet'in Volonté adlı romanını Meram adıyla çevirmesi ile başladı. Fatma Aliye Hanım, 1892 yılında Muhadarat adlı ilk romanını kendi adıyla yayımladı. Fatma Aliye Hanım, edebi eserlerinin yanı sıra kadın sorunları ile ilgili de eser vermişti. Kadınlara Mahsus Gazete'de kadın sorunlarına ilişkin makaleler yazdı ve muhafazakâr görüşlerden kopmadan kadın haklarını savundu. 1892'de yayımlanan Nisvan-ı İslam adlı kitabında Avrupalı kadınlara İslam'da kadının durumunu anlattı.
Şüküfe Nihal Başar (1905-1972)
İstanbul Darülfünun'u Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden mezun oldu. Uzun süre İstanbul Kız Lisesi'nde coğrafya ve edebiyat öğretmenliği yaptı.Birçok kadın derneğinde aktif görev almış, gazete ve dergilerde kadın haklarıyla ilgili yazılar yazmış, hikaye ve romanlarında kadın kahramanları öne çıkarmış, şiirlerinde kadın sesini duyurmaya çalışmıştır.